Πώς επιτυγχάνεται η ΑΠ

Η Ανοικτή Πρόσβαση (ΑΠ) επιτυγχάνεται διεθνώς μέσω δύο συμπληρωματικών τρόπων:

Ο πρώτος τρόπος, γνωστός ως «χρυσή οδός» (golden road), επιτρέπει την Ανοικτή Πρόσβαση με τη δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στα άρθρα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω χρέωσης των συγγραφέων ή των ιδρυμάτων τους για την αξιολόγηση και δημοσίευση των άρθρων, είτε καθιστώντας τα άρθρα προσβάσιμα σε όλους χωρίς καμία χρέωση.

Ο δεύτερος τρόπος, η «πράσινη οδός» (green road), είναι η πιο διαδεδομένη και επιτυγχάνεται μέσω της αυτό-αρχειοθέτησης (self-archiving). 

Οι συγγραφείς προσφέρουν Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιευμένες εργασίες τους, ανεβάζοντας ψηφιακά αντίγραφα (eprints) σε ανοιχτά αποθετήρια για δημόσια πρόσβαση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πριν την ομότιμη κρίση (preprint), είτε μετά την αποδοχή και ενσωμάτωση των σχολίων των κριτών στο τελικό κείμενο (postprint).

Τα ψηφιακά αντίγραφα των εργασιών πρέπει να καταχωρούνται σε «ιδρυματικά αποθετήρια» και να συνοδεύονται από μεταδεδομένα, ώστε να είναι «ορατά» στον παγκόσμιο ιστό μέσω πρωτοκόλλων όπως το Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH), επιτρέποντας την αναζήτηση μέσω ειδικών μηχανών αναζήτησης ή γενικών μηχανών όπως το Google.