Αρχική » Τι μπορείτε να κάνετε

Τι μπορείτε να κάνετε

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

1. Να δημοσιεύετε σε περιοδικά που υποστηρίζουν την ανοικτή πρόσβαση π.χ. εκείνα που αναφέρονται στο Directory of Open Access Journals (DOAJ).

2. Να συνεισφέρετε τις εργασίες σας στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Ακαδημαϊκής Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, RUOMO.

3. Να διατηρείτε τα πνευματικά σας δικαιώματα και να κατανοείτε τις επιλογές για τα πνευματικά σας δικαιώματα.

  • Οι εκδότες συνήθως απαιτούν από τους συγγραφείς να εκχωρούν τα πνευματικά τους δικαιώματα όμως οι συγγραφείς μπορούν να διατηρούν συχνά ορισμένα δικαιώματα στην εργασία τους για να την καταστήσουν ευρύτερα διαθέσιμη. Όταν διαπραγματεύεστε τους όρους της σύμβασης που υπογράφετε με τον εκδότη, εξετάστε τη δυνατότητα αλλαγών στους όρους της σύμβασης για να διασφαλίσετε την ανοικτή πρόσβαση για την έρευνα και τη διδασκαλία. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως συγγραφέας στην ειδική ιστοσελίδα της SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition). Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμφωνήσετε με τον εκδότη σας σε προσθήκη (addendum) που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά σας. Τέτοια κείμενα προσθήκης έχουν ετοιμαστεί από νομικούς της SPARC (SPARC Author Addendum) και της CIC (Committee of Institutional Cooperation) –μιας κοινοπραξίας 12 από τα περισσότερο φημισμένα ερευνητικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Addendum to Publication Agreements to CIC Authors). Για τις ελληνικές σας δημοσιεύσεις μπορείτε να δείτε ένα προσχέδιο ελληνικής μετάφρασης του CIC Addendum.
  • Ερευνήστε άλλες δυνατότητες αδειοδότησης, όπως αυτές που επιτυγχάνονται από τις άδειες Creative Commons που παρέχουν ένα ευέλικτο φάσμα προστασίας και ελευθεριών για τους συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδαγωγούς.
  • Ενημερωθείτε πριν τη δημοσίευση για τις πολιτικές του κάθε εκδότη για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και αυτο-αρχειοθέτησης. Η βάση SHERPA/RoMEO καταγράφει ανά εκδότη και τίτλο περιοδικού την πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων σε σχέση με τη δυνατότητα που παρέχεται στους συγγραφείς να αρχειοθετούν online τις εργασίες τους.

4. Συμμετέχετε ενεργά στον επανασχεδιασμό της επιστημονικής επικοινωνίας:

  • Χρησιμοποιήστε την επιρροή σας ως συγγραφέας, επιμελητής, μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και κριτής. Ενθαρρύνετε λογικές τιμές στις συνδρομές περιοδικών και αποθαρρύνετε συνεργασίες με εκδότες που χρεώνουν υπερβολικές τιμές.
  • Χρησιμοποιήστε τη θέση σας για να επηρεάσετε τους εκδότες να προωθούν λογικές τιμές και την ανοικτή πρόσβαση.
    Συζητήστε με τους συναδέλφους σας και τους ειδικούς βιβλιοθηκονόμους για θέματα ανοικτής πρόσβασης και επιστημονικών δημοσιεύσεων.